Учени измислиха нова имунна терапия - капки течност под езика, които

...
Учени измислиха нова имунна терапия - капки течност под езика, които
Коментари Харесай

Нова имунотерапия спасява алергичните към фъстъци

Учени измислиха нова имунна терапия - капки течност под езика, които биха могли да предпазят тези, които имат алергия към фъстъци. Така квалифициран,организмът им може да реагира адекватно при скрита в храната офанзива, написа Science News. Сублингвална имунотерапия или SLIT е подобнана оралната имунотерапия, която изисква по-големи дози от SLIT, както и други лечения. Например такива, които построяват приемливост на организма към алергена - предоставяне на минимални дози фъстъчен протеин на бебета.

Методът за доставка при SLIT - през лигавицата на устата - значи, че могат да се употребяват доста по-малки дози, в сравнение с при пероралното лекуване, споделя Едвин Ким, педиатър - алерголог и имунолог от Медицинското учебно заведение на Университета на Северна Каролина. Освен това SLIT провокира по-леки странични резултати, да вземем за пример сърбеж в устата до 15 минути, за разлика от оралната имунотерапия, която понякога провокира алергични реакции, изискващи епинефрин, оповестяват Ким и сътрудниците му.
И докато пациентите се нуждаят от двучасов интервал на отмора след пероралното лекуване, тези, които получават сублингвална доза, би трябвало единствено да го държат под езика си в продължение на две минути.

Фъстъците - които в действителност не са ядка, а бобови растения - са измежду най-алергенните храни. През 1999 година по-малко от 0,5% от американските деца са имали алергия към фъстъци. Техният брой е повишен до 2% в границите на десетилетие и продължава да се повишава. Дълго време здравните институции в Съединени американски щати проповядваха на родителите изключителната възбрана да не дават на децата си нищо, съдържащо фъстъци, преди да са навършили 3 години. Явно не това е бил казусът откакто броят на малчуганите, проявяващи алергия към фъстъците пораства, макар възбраната, написа уеб сайтът на доктор Меркола. 

Изследванията демонстрират, че в случай че на детето в ранна възраст ( под строг контрол на дипломиран лекар) се дават дребни количества фъстъчен протеин, това може да понижи риска от алергия с над 80% посредством десенсибилизиране на имунната им система и повишение на толерантността към алергена. Стриктното отбягване на фъстъчените продукти единствено покачва риска, смятат експертите от екипа на доктор Меркола.

Преди 40 или 50 години питателните алергии бяха необичайност, но днес почти едно дете на всеки 13 деца има хранителна алергия. Хранителните алергии могат да бъдат трудни за разкриване при бебета, които не могат да оповестят признаците си.

Широко признато е, че ужилването от пчели може да причини анафилаксия, тип тежка алергична реакция, която може да бъде смъртоносна, но ужилванията от пчели предизвикват към 40 смъртни случая в Съединени американски щати в съпоставяне със 100 смъртни случая от храна. Хранителната алергия е най-честата причина за анафилаксия. Освен че предизвиква сърбеж и отичане на устните и езика, анафилаксията може да докара до стягане и затваряне на гърлото ви, дружно със затруднено дишане, което бързо става животозастрашаващо.

Ако страдате от алергии към храна, ужилвания от инсекти, лекарства или латекс и сте изложени на риск от анафилаксия, най-честото лекуване сега е с лекарства, съдържащи епинефрин, синтетична форма на хормона адреналин, противодействащ на анафилаксията. Той оказва помощ на кръвоносните съдове да се стеснят,това покачва кръвното налягане и усъвършенства дишането.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР